MUSIIKKITEATTERI KAPSÄKKI *** "Taidokas sekoitus musiikkia, sekasortoa ja klassista murhamysteeriä! Vauhdikas musikaali Murha kahdelle (Murder for Two) yhdistää musiikkikomedian huimapäiseen murhamysteeriin. Tässä hulvattomassa esityksessä lavalla nähdään kaksi näyttelijää, joista toinen tutkii rikosta, toinen on kaikki 10 epäiltyä ja kaiken tämän lisäksi, molemmat soittavat pianoa!" - Musiikkiteatteri Kapsäkki -

MUSIIKKITEATTERI KAPSÄKKI


www.kapsakki.fi
Teoksen esittely

Käsikirjoitus: Kellen Blair ja Joe Kinosian
Musiikki: Joe Kinosian
Laulujen sanat: Kellen Blair
Suomennos: Hanna Kaila 
Ohjaus: Chris Whittaker
Äänisuunnittelija: Max Marshall
Valosuunnittelija: Esa Näykki
Pukusuunnittelija: Riitta Röpelinen
Musiikin harjoituttaja: Jussi Vahvaselkä
Näyttömöllä: Joel Mäkinen ja Juha Pulli 
Tuotanto: Musiikkiteatteri Kapsäkki ja Linnateatteri
Ensi-ilta: 08.11.2023
Kesto: n. 1 h 30 min (ei väliaikaa)
Kuvat: Tanja Ahola

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Musiikkiteatteri Kapsäkki!

+++
(Teksti on transkriptio videostani)


Dekkarikirjailija Arthur Whitney saapuu kotiinsa auvoisen tietämättömänä hänelle järjestetyistä yllätysjuhlista. Mutta juhlien järjestäjätkään eivät osanneet aavistaa millaisen yllätyksen he kaikki saavat,
kun Whitney kaatuu kotiovensa rappusille ammuttuna.

Paikalle ensimmäisenä saapuva paikallispoliisi Marcus Moscowich näkee tilaisuutensa koettaneen
ja päättää omavaltaisesti ratkaista tapauksen ennen virallisten etsivien saapumista, todistaen näin esimiehilleen olevansa valmis ja pätevä etenemään urallaan.

Näin ollen peiteltävää ja salattavaa löytyy siis epäiltyjen lisäksi myös poliisilta,
mikä ei ainakaan helpota ja yksinkertaista tilannetta. Ja kellokin tikittää ikävästi Moscowichin kannalta oikeiden etsivien lähestyessä koko ajan kartanoa, aiheuttaen omat paineensa ja erikoiset tilanteet murhaajan etsimisessä.

Musiikkiteatteri Kapsäkin ja Turun Linnateatterin yhteistyössä tekemä Murha kahdelle on musikaalikomedia sekä murhamysteeri kahdelle miehelle ja yhdelle flyygelille. Joel Mäkinen esittää murhaa ratkaisevaa paikallispoliisi Moscowichia. Juha Pulli puolestaan esittää kaikki muut roolit vaihtaen niitä yhdestä toiseen sekunnin murto-osissa. Rooleja hänelle kertyy toistakymmentä. Balettitanssijasta, kolmesta kaksitoistahenkiseen poikakuoroon, mikä itsessään on jo vaikuttava roolisuoritus. Vieraskatras, ja samalla epäiltyjen joukko, sillä kaikilla heillä on jotain hampaankolossa Whitneyta vastaan, on hyvin omalaatuinen, joten Pullin pitää löytää nopeasti jokaisen erikoispiirteet hahmoa vaihtaessa.

Jotain kertonee ohjaajan ja näyttelijöiden ammattitaidosta sekä hyvästä yhteistyöstä, että jokainen hahmo on selkeästi erilainen ja katsojan helposti tunnistettavissa, vaikka muutos tehtäisiin vain lippalakkia kääntämällä tai ryhtiä ja ääntä muuttamalla. Kaiken tämän lisäksi Mäkinen ja Pulli, vielä kuin alleviivaten osaamistaan, myös säestävät kaikki esitettävät kappaleet soittamalla itse flyygeliä. Joko vuoronperään tai yhdessä.

Ohjaaja brittiläinen koreografi Chris Whittaker on muutenkin pitäytynyt olennaisessa. Lavalla on vain jo aiemmin mainuttu flyygeli ja ne muutamat rekvisiitat ja vaattekappaleet, joilla Pulli roolihahmonsa vaihtaa. Tila annetaan siis täysin näyttelijöille ja heidän loistokkuudelleen. Ja sen he kyllä käyttävät ja täyttävät. Vaikka vauhti tuntuu kiihtyvän koko ajan esityksen edetessä ja näyttelijät syöksähtelevät tilanteesta ja roolista toiseen, kaikki tapahtuu kellontarkasti ja täsmällisesti.

Esitystä voi myös seurata hyvin eri lähtökohdista. Vaikka et välittäisi musikaaleista, niin tämä on ihan toimiva ja mielenkiintoinen murhamysteeri. Tai vaikka sinua ei kiinnostaisi dekkarit, niin tätä voi katsoa puhtaasti komediana.

Pidin myös siitä, että esitys oli pidetty ilman väliaikaa olevana yhtenä tiiviinä puolentoistatunnin tempauksena, sillä väliaika olisi saattanut rikkoa syntynyttä ilmapiiriä ikävästi ja sitä olisi jouduttu rakentamaan uudestaan väliajan jälkeen.

Omaan kokemukseeni saattoi vaikuttaa, että olin kyseisenä iltana hyvin väsynyt, sillä mielenkiintoisesta konseptista, loisteliaista näyttelijöistä ja kaikesta muusta hyvästä huolimatta varsinainen huumori ei minuun puraissut. Ja sen myötä kokonaisuuskin jäi keskinkertaiseksi elämykseksi, vaikka seurasinkin mielenkiinnolla murhan ratkaisemista yllättäviin loppukäänteisiin saakka.

Mutta jos olet kiinnostunut musikaaleista, komedioista tai murhamysteereistä, niin tätä kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa ihan jo erilaisen toteutuksen vuoksi.

Aina eturivissä arvio: HYVÄÄ VIIHDYKETTÄ

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *